Met toeslagen en bijdragen helpt de overheid mensen die niet rond kunnen komen. Hier vindt u informatie over financiële hulp die u kunt krijgen voor bijvoorbeeld huur, zorg, kinderopvang en dagelijkse uitgaven.
Misschien gaat u scheiden of samenwonen. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dan hebben zij altijd de juiste gegevens. En krijgt u altijd het juiste bedrag.
Wilt u weten welke veranderingen u zeker door moet geven? Kijk dan op de website van de SVB.
Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u een volgend kind. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Belastingdienst of aan de gemeente. Dan hebben zij altijd de juiste gegevens. En krijgt u altijd het juiste bedrag.
Wilt u weten welke veranderingen u zeker door moet geven? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of neem contact op met de gemeente.
Geef uw wijziging voor de gemeente door aan ISD Brabantse Wal (antwoordop.nl).
Telefoonnummer
14 01 64
Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u een kind. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Belastingdienst of aan de gemeente. Dan hebben zij altijd de juiste gegevens en krijgt u altijd het juiste bedrag. Neem ook contact op als er iets verandert in de zorg die u nodig heeft.
Wilt u weten welke veranderingen u zeker door moet geven? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of neem contact op met de gemeente.
Geef uw wijziging voor de gemeente door via ISD Brabantse Wal (antwoordop.nl).
Telefoonnummer
14 01 64
U krijgt kinderbijslag als u zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar. Ook als het niet uw eigen kind is, maar bijvoorbeeld een pleegkind of een stiefkind.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de kinderbijslag. Zij storten het iedere 3 maanden op uw rekening. Voor uw eerste kind moet u zelf kinderbijslag aanvragen. U krijgt hierover vanzelf een brief van de SVB. Als u een tweede of volgend kind krijgt hoeft u niets te doen. De SVB past het dan voor u aan.
Heeft u een thuiswonend kind met een ziekte of beperking? Dan krijgt u misschien dubbele kinderbijslag. U krijgt dan 2 keer zoveel geld om te helpen bij de extra kosten die u heeft. Dit kan alleen als uw kind bij u thuis woont en tussen de 3 en 18 jaar oud is. Neem voor meer informatie en het aanvragen contact op met de SVB.
Als uw kind 18 is geworden, krijgt u geen kinderbijslag meer. Zit uw kind op de middelbare school? Dan kan het een tegemoetkoming voor schoolkosten aanvragen. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van Rijksoverheid.
Website
www.svb.nl/kinderbijslag
Het kindgebonden budget is geld van de Rijksoverheid voor gezinnen met kinderen. Elk gezin met kinderen onder de 18 jaar kan een kindgebonden budget aanvragen. Dit doet u bij de Belastingdienst. U kunt het kindgebonden budget voor dit jaar aanvragen tot 1 september volgend jaar. Krijgt u al een toeslag? Dan krijgt u vanzelf kindgebonden budget als u daarvoor in aanmerking komt.
Komt u in aanmerking voor kindgebonden budget? Hoeveel u krijgt hangt onder andere af van:
Wilt u meer weten over kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
Als u (tijdelijk) de kosten van het wonen niet kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor een regeling van de Rijksoverheid of uw gemeente. Er gelden altijd regels en voorwaarden voor deze hulp. Vraag uw gemeente om meer informatie. Of kijk op de website van de Belastingdienst.
Huurtoeslag is geld van de Rijksoverheid om uw huur te helpen betalen. Huurtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. U kunt uw huurtoeslag voor dit jaar aanvragen tot 1 september volgend jaar.
Of u recht heeft op huurtoeslag hangt onder andere af van:
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie.
Is uw inkomen plotseling gedaald door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid en kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u woonkostentoeslag krijgen. Dat is een tijdelijke bijdrage van de gemeente. U kunt deze alleen krijgen als u geen huurtoeslag krijgt.
Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U vraagt het aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal.
Op de website Regelhulp vindt u meer uitleg.
Bijzondere bijstand is geld van de gemeente om u te helpen als u bijzondere kosten heeft. U heeft zelf te weinig inkomen om deze kosten te betalen. Voorbeelden zijn:
Of uw kosten bijzonder zijn, hangt af van uw situatie. Daarom wordt elke aanvraag apart bekeken en beoordeeld. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit of u werkt, een uitkering krijgt of een pensioen. De hoogte van uw inkomen is wel belangrijk.
Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Kijk voor uitleg op de website. Geef het geld nog niet uit. Wacht op de beslissing van de gemeente.
Moet u door een slechte gezondheid of een beperking verhuizen naar een andere woning, zoals een aangepaste woning of een seniorenwoning? Dan krijgt u misschien een verhuiskostenvergoeding. Vraag ISD Brabantse Wal naar de voorwaarden.
Kunt u de gemeentebelastingen zoals afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting niet betalen? De gemeente kan de belasting kwijtschelden. U hoeft dan niet te betalen. U kunt kwijtschelding aanvragen als u een laag inkomen heeft en geen spaargeld. Ga hiervoor naar de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.
Moet u wel betalen? U kunt de gemeentebelasting ook in delen betalen. Lukt dit niet? Vraag dan een betalingsregeling aan. Dat kan ook op de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.
Individuele inkomenstoeslag is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft.
U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. Of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag, hangt bijvoorbeeld af van:
U vraagt individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal.
Telefoonnummer
14 01 64
Telefoonnummer
076 529 83 00
Als u (tijdelijk) uw zorgkosten niet kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor een regeling van de Rijksoverheid of uw gemeente. Er gelden altijd regels en voorwaarden voor deze hulp. Vraag uw gemeente om meer informatie. Of kijk op de website van de Belastingdienst.
Zorgtoeslag is geld van de Rijksoverheid om uw zorgverzekering te helpen betalen. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U vraagt zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. U kunt uw zorgtoeslag voor dit jaar aanvragen tot 1 september volgend jaar.
Komt u in aanmerking voor zorgtoeslag? Hoeveel zorgtoeslag u krijgt hangt onder andere af van:
Wilt u meer weten over zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
Misschien kunt u een zorgverzekering afsluiten via de gemeente. Dit is een basisverzekering en aanvullende verzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. De gemeente betaalt een deel van de premie. U krijgt meer kosten vergoed.
Op de website Gezond Verzekerd vindt u meer informatie. Of neem contact op met de gemeente via ISD Brabantse Wal.
Heeft uw kind een ziekte of een beperking? Dan kunt u misschien dubbele kinderbijslag krijgen. Dubbele kinderbijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Kijk op de website voor meer informatie.
Bijzondere bijstand is geld van de gemeente om u te helpen als u bijzondere kosten heeft. U heeft zelf te weinig inkomen om deze kosten te betalen. Voorbeelden zijn:
Of uw kosten bijzonder zijn, hangt af van uw situatie. Het gaat erom wat u nodig heeft. Daarom wordt elke aanvraag apart bekeken en beoordeeld. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit of u werkt, een uitkering krijgt of een pensioen. De hoogte van uw inkomen is wel belangrijk.
Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Kijk voor uitleg op de website. Geef het geld nog niet uit. Wacht op de beslissing van de gemeente.
Individuele inkomenstoeslag is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. Dat kunnen ook kosten voor zorg zijn.
U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. U vraagt individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal.
Sommige ziektekosten worden niet door de verzekering vergoed. U kunt deze vaak aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk op Meerkosten.nl voor meer informatie.
Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten van de zorg. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen, spaargeld, leeftijd en gezin.
Kunt u de eigen bijdrage voor uw zorg niet betalen? Als u een laag inkomen heeft, kunt u zich via de gemeente aansluiten bij de collectieve zorgverzekering. U krijgt dan in sommige gevallen uw eigen bijdrage terug via uw verzekering. Kijk op de website van ISD Brabantse Wal voor meer informatie.
Moet u door een slechte gezondheid of een beperking verhuizen naar een andere woning, zoals een aangepaste woning of een seniorenwoning? Dan krijgt u misschien een verhuiskostenvergoeding. Vraag de gemeente naar de voorwaarden of kijk op de website van ISD Brabantse Wal.
Website
www.gezondverzekerd.nl
Website
www.svb.nl/dubbele_kinderbijslag
Telefoonnummer
14 01 64
Telefoonnummer
14 01 64