Vindt u het moeilijk om uw geldzaken te regelen en wilt u schulden voorkomen? Hier vindt u advies en hulp bij geldzaken, zoals het bijhouden van een administratie, het aanvragen van toeslagen en het betalen van belastingen.
Ga langs bij Bureau Sociaal Raadslieden van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. Zij weten alles van wetten en regels. Hun hulp is gratis. Bel op en maak een afspraak voor het spreekuur bij u in de wijk. Er is ook een telefonisch spreekuur en een inloopspreekuur.
Bel of mail voor het maken van een afspraak.
Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.
Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Heeft u recht op alimentatie maar betaalt uw ex-partner niet? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.
U kunt ook terecht bij het Steunpunt gezin en scheiding van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom voor advies en hulp.
Elke dinsdag van 13.30 - 14.30 uur is er een spreekuur op de Korenaere, met een Jeugdprofessional en Maatschappelijk werker die mee kunnen denken en advies kunnen geven.
Locatie: Ontmoetingscentrum De Korenaere. Korenmarkt 7, Bergen op Zoom
Daarnaast is het op dinsdag van 15.00 - 16.30 uur mogelijk om op afspraak te komen. Bel voor een afspraak tussen 9.00 - 13.00 uur op het telefoonnummer of stuur een email.
Inwonersondersteuning BoZ is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 13:00 uur.
Klik hier voor alle (inloop)spreekuren: https://www.wijzijn.nl/inloopspreekuren-bergen-op-zoom
Voorbeelden van juridische problemen zijn echtscheiding, lastige contracten, problemen door schade of problemen op uw werk. Ga naar de website Rechtwijzer en vul de vragen in. U weet dan wat u moet doen en wie u daarbij kan helpen.
Wilt u weten wat rechtsbijstand kost? Kijk op de website van het Juridisch Loket. Bel voor persoonlijk advies of ga langs.
Heeft u weinig inkomen? Vraag om een vergoeding voor rechtshulp. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage.
Heeft u weinig inkomen en dringend juridische hulp nodig? Neem contact op met Sociaal Verhaal.
Komt u er ondanks bovenstaande tips niet aan uit, dan kunt u bij juridische problemen hulp vragen aan Bureau Sociaal Raadslieden van Inwonersondersteuning. Zij helpen u met vragen en problemen die u tegenkomt in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten en regelingen.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Telefonisch bereikbaar ma t/m vr van 9.00 uur - 17.00 uur
Bel of mail voor het maken van een afspraak.
Steeds meer geldzaken moet u regelen via internet. Vindt u het werken met de computer moeilijk? Vraag dan hulp aan vrienden of familie of meld u aan bij Digisterker van de bibliotheek. U kunt ook terecht bij inwonersondersteuning voor meer grip op uw geldzaken. Of bel met de landelijke DigiHulplijn.
Getrainde vrijwilligers helpen u op weg met al uw digi-vragen over computer, laptop, mobiel én tablet. Bel de DigiHulplijn gratis van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur.
De hulplijn werkt samen met lokale bibliotheken en de Informatiepunten digitale overheid die daar zijn ingericht.
Vindt u het lastig om met de websites van de overheid te werken of uw DigiD te gebruiken? In de gratis cursus DigiSterker gaan we in op hoe u gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten zoals bijvoorbeeld van de gemeente. Ook komt het aanmaken en gebruiken van een DigiD-code aan bod.
Heeft u hulp nodig met uw administratie of geldzaken, of heeft u schulden? Inwonersondersteuning Bergen op Zoom en Humanitas helpen met persoonlijke begeleiding en training. Dit kan fysiek zijn of online. Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas of Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. Ook Bureau Sociaal Raadslieden kan u helpen met de administratie.
Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw.
Bel of mail voor het maken van een afspraak.
U kunt bij verschillende mensen terecht voor hulp bij uw aangifte:
- Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
- Vraag hulp van een vrijwilliger.
- De bibliotheek biedt de Digisterker training (online overheid) aan.
- U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. Er wordt alleen gewerkt op afspraak.
- Bel de Belastingtelefoon. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. U legt uit wat er aan de hand is en u krijgt direct advies. Zo nodig krijgt u een afspraak. U krijgt dan een brief over de tijd, plaats en datum wanneer u wordt verwacht. In de checklist voor hulp bij aangifte staat welke gegevens u mee moet nemen naar uw afspraak.
- Of neem contact op met Inwonersondersteuning Bergen op Zoom.
U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen op afspraak terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. U kunt telefonisch een afspraak maken.
Soms kunt u zelf niet beslissen over geld of zorg. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Of als u door hoge schulden in de problemen komt. Iemand anders kan dan voor u beslissingen nemen. Dat kan op verschillende manieren:
U vraagt mentorschap, bewindvoering en curatele aan via de rechter. U kunt het voor uzelf aanvragen of voor iemand anders. Voor meer informatie kijkt u op de websites van de Rechtspraak en de Rijksoverheid. U leest hier ook hoe u mentorschap, bewindvoering of curatele aanvraagt.
Heeft u post gekregen van bijvoorbeeld de gemeente, Belastingdienst of andere overheidsinstelling? En begrijpt u niet wat er in de brief staat? Vraag hulp aan familie of vrienden. Als dit niet lukt, maak een afspraak bij Bureau Sociaal Raadslieden van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. Zij kunnen u helpen.
Bel of mail voor het maken van een afspraak.
Om op websites van de overheid dingen te regelen heeft u een DigiD nodig. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Hiermee logt u in op websites van de overheid, zoals de gemeente of de Belastingdienst. Om bijvoorbeeld zorgtoeslag of een uitkering aan te vragen.
Een DigiD vraagt u aan op DigiD.nl. De website 'Alles over DigiD' legt uit hoe dat werkt. U kunt hier ook oefenen met het aanvragen.
Of ga langs bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in Bergen op Zoom. Dit informatiepunt is gratis, u hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en kunt hier zonder afspraak naartoe. Deze bibliotheek biedt ook de Digisterker training aan. Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek West-Brabant.
U kunt ook langsgaan bij het Digipunt spreekuur van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. De actuele locaties en tijden van het Digipunt vindt u op de website van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom.
Hulp bij school, studie, werk, internet en de Nederlandse taal.
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur.
Inwonersondersteuning BoZ is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 13:00 uur.